Eseménynaptár Comenius pályázat

digitális napló

e-Ügyintézés

ECDL Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó

Encs

vmgencs.hu Blog

Visszatérés a blog főoldalára

Egy kreatív verseny tanulságai

Szerző: MikolaG | 2013. 11. 29. 12:57 | Olvasások száma: 1837 | Kommentek száma: 1

A Barankovics Alapítvány által a 2013/14. tanév elején meghirdetett versenyben lehetőséget kaphattak a középiskolás diákok, közöttük mi is, hogy közelebbről is megismerhessük a demokrácia igazi jelentését, fogalmát. A TEDD ONagy mosolyA Online Demokrácia Activity elnevezésű verseny szeptember 30-án vette kezdetét. Mi, az Encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium gimnazistái „Kurucok” néven alakítottuk meg csapatunkat: Horváth Máté, Lévai Zsolt, Mikola Gergely, Ujfalusi Dávid; mentorunk Zagyi Ferencné tanárnő lett.
De hogy mi is a lényege? A verseny honlapján ez áll: -„Az ONagy mosolyA a középiskolások játékos társadalomismereti versenye, melynek célja az állampolgári mentalitáskultúra és kompetenciák formálása,fejlesztése.”(www.teddoda.hu/a-verseny).
Ez a vetélkedő azonban sokkal többről szól! Csapattársaimnak és nekem lehetőséget adott megismerni olyan embereket, akik nem csak magukért, hanem számos más dologért és embertársukért is kiállnak, még akkor is, ha ez rengeteg plusz munkával és teendővel jár.
A verseny egyik részfeladata kapcsán ismertük meg az encsi Rácz Lászlóné Földesi Csilla tanárnőt, aki tanári hivatása mellett rengeteg energiáját fekteti önkéntes feladatvállalásaiba, mint például a huszonöt órás Wass Albert-felolvasás szervezésébe, vagy az Abaúji Honismereti Egyesület munkálataiba, ami térségünk történelmi hagyományait ápolja. Csilla tanárnőnek munkássága mellett példamutató a jelleme is, mely egy fáradhatatlan, mindig kitartó embert formáz elénk, aki nem rest másokért tenni.

Az ONagy mosolyA másik részfeladata kapcsán pedig a fügödi Ilonka nénit ismerhettük meg, aki egyedül élő öreg néni. Lehetőségünk volt rajta segíteni mint önkéntes munkát végző diákok. Fát vágtunk, mosogattunk, sepregettünk, kapáltunk és beszélgettünk vele csapattársaimmal. Hitelesebb, közvetlenebb képet kaphattunk a valós életről és a magányosan élő idősek sorsáról.

A demokrácia esélyt ad arra, hogy életünkben szerzett tapasztalatainkat megosszuk másokkal, így egy jobb és talán szebb jövőt tudhatunk majd magunkénak, ha egyszer majd sikerül mindezt ellenségeskedés, harag és hiúság nélkül felépítenünk!

www.teddoda.hu
www.facebook.com/abaujikurucok

Kommentek

Zagyi Ferencné 2013. 12. 02. 17:08
Ez az igazi hír! Lám, a mai fiatalok is képesek normálisan eltölteni szabadidejüket!


Új kommentVissza az oldal tetejére

Visszatérés az iskola weblapjára | Webmester | Blog Adminisztráció